Hirscher triumfoval v obrovskom slalome v Beaver Creek

03.12.2017 Celý región

Beaver Creek 3. decembra (TASR) - Rakúšan Marcel Hirscher suverénnym spôsobom zvíťazil v nedeľňajšom obrovskom slalome Svetového pohára alpských lyžiarov. Súťaž v americkom stredisku Beaver Creek vyhral šesťnásobný držiteľ veľkého krištáľového glóbusu časom 2:37,30 minúty a zaknihoval 46. triumf v prestížnom seriáli. Na druhom mieste skončil s odstupom 88 stotín sekundy Nór Henrik Kristoffersen, tretiu priečku obsadil najrýchlejší v prvom kole Nemec Stefan Luitz (+1,03 s).

Luitz v druhom kole nevyužil výbornú východiskovú pozíciu na zaknihovanie premiérového triumfu v seriáli, no napokon sa tesne vošiel na pódium. Skvelý výkon katapultoval Hirschera na najvyšší stupienok, po prvom kole deviaty Kristoffersen sa vďaka bezchybnej druhej jazde vyšvihol na druhú priečku.

Hirscher si v auguste poranil ľavý členok pri tréningu slalomu na ľadovci Mölltal a skončil s nohou v sadre. Členok sa potom snažil otestovať v polovici októbra, opäť sa mu však ozvali bolesti a musel prípravu prerušiť. Držiteľ šiestich zlatých medailí z MS a striebra zo ZOH 2014 tvrdil, že by bolo malým zázrakom, ak by sa dokázal vrátiť na súťažné svahy v polovici novembra v Levi. Stalo sa a vo fínskom rezorte pri svojej tohtosezónnej premiére obsadil 17. priečku v slalome.

"Je to pre mňa ako zázrak. V druhom kole som nesmierne zariskoval, keď som zvolil lyže, ktoré som predtým nikdy neodskúšal v pretekoch. Vyplatilo sa, to je naozaj úžasné, teším sa," citovala Hirschera stránka ORF.

Jednoznačným víťazstvom v Beaver Creeku sa zaradil na delené 7. miesto v historickom rebríčku, 46 prvenstiev má na konte aj už neaktívne duo - Rakúšanka Renate Götschlová a Luxemburčan Marc Girardelli. Hirscher sa súčasne 23. kariérnym víťazstvom v obrovskom slalome vyrovnal Švajčiarovi Michaelovi von Grünigenovi, o jedno viac má na konte Rakúšanov konkurent Ted Ligety.

Andreas Žampa so štartovým číslom 47 nepostúpil do 2. kola. Slovenský reprezentant zaznamenal v prvom kole značné manko 4,04 s na vedúceho Luitza a zaradil sa na 58. pozíciu.

výsledky obrovského slalomu mužov v Beaver Creeku:

1. Marcel Hirscher (Rak.) 2:37,30 min, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) +0,88 s, 3. Stefan Luitz (Nem.) +1,03, 4. Manuel Feller (Rak.) +1,04, 5. Justin Murisier +1,18, 6. Loic Meillard (obaja Švajč.) +1,32, 7. Ted Ligety (USA) +1,36, 8. Filip Zubčič (Chorv.) +1,47, 9. Matts Olsson (Švéd.) +1,65, 10. Tommy Ford (USA) +1,94
 
 
 

Vyberte región